Kontakt oss
Forside / Aktuelt /

Exoquad – Tar deg fram dit du vil

Publisert: 24. februar 2022
Exoquad – Tar deg fram dit du vil

Med et ønske om å kunne ta seg frem i skog og mark, har Sigurd og Mattias utviklet Exoquad, en offroad terrenggående firhjuling for mennesker med funksjonsnedsettelse. Med sin nye partner Eelco er de snart klare for å lansere produktet sitt, og etter etterspørselen å dømme, kommer de til å få det travelt de neste årene.

 Mattias, oppvokst i Stockholm, fant kjærligheten i Norge i 2009 og flyttet hit med kjæresten som sitter i rullestol. De flyttet til Nesodden og ble foreldre for første gang i 2016. Etter hvert merket de hvor vanskelig det skulle bli for familien å være ute sammen i skog og mark, med rullestolen.

Etter en sykkelulykke i 2015 mistet Sigurd følelsen fra brystet og ned. Men ønsket om å fortsatt være aktiv, og å være med sin kone og deres 5 barn ut i naturen var fortsatt stor. Han møtte Mattias på en sommercamp for ryggmargskadede. De snakket mye sammen og begge hadde et ønske, og så et behov for en rullestol som hadde gode egenskaper for å kjøres i terreng og i skogen. Der startet reisen med å utvikle en offroad terrenggående firhjuling for mennesker med funksjonsnedsettelse.

Utviklet en egen ramme

Sigurd hadde prøvd en franskprodusert firhjuling som han ikke synes var god nok til det behovet han hadde. Han spurte om Mattias, som har bakgrunn som flymekaniker, ville bygge den om. Sommeren 2020 gjorde Mattias nettopp det. Han hadde allerede utviklet en helelektrisk firhjuling til sin samboer før han traff Sigurd. Basert på den franskproduserte rammen, bygde han flere modeller før han til slutt utviklet en helt egen ramme. Da bestemte Sigurd og Mattias seg for å starte sitt eget selskap for å sette Exoquaden i produksjon.

Sigurd kjører offroad firhjulingen som heter Exoquad
 Foto: Henrik Beckheim

«Fremkommeligheten med den nye sykkelen åpnet opp en helt ny verden for meg», sier Sigurd.

 

Det ble raskt klart at det var et behov og etterspørsel i markedet for en slik offroad firhjuling. Sigurd fikk oppmerksomhet fra ukjente når han kjørte rundt, og merket også oppmerksomhet i sosiale medier. De skjønte at de trengte en partner til for å satse videre på ideen og sommeren 2021 ble Eelco med i det nye selskapet Exoquad. Han kom fra en bakgrunn som konsulent og har jobbet mange år i olje- og gassbransjen, men passet godt inn i rollen som administrator og CEO.

 

Vant konkurranse

Eqoquad vant en konkurranse, Næringsteft – for oppstartsbedrifter i regi av Sparebanken Møre, hvor førstepremien på en million kroner gjorde det mulig for de å skalere produksjon og utviklingen av den helelektrisk terrenggående firhjulingen. Hjemme hos Mattias bygde de et fullverdig verksted og hadde mulighet til å investere i verktøy, og deler til sykkelen. Han forteller at han har designet en helt ny rammekonstruksjon som produseres i Stordal.

 

Stor interesse for Exoquad

Fem kunder som får Exoquaden sin levert sommeren 2022. De har over 70 interessenter på liste, men er tydelige på at de vil levere kvalitet og trenger derfor tid til å utvikle og bygge de første firhjulingene, før de åpner for flere kunder.

De har også mottatt støtte fra Innovasjon Norge og Ålesund kommune, forteller Eelco. -Det koster en del penger å bygge opp et slikt produkt fra start. Det å bygge opp produksjonslinje og komme i gang med salg. Det er derfor helt avgjørende å få støtte, og etter hvert få inn investorer slik at vi kan skalere opp bedriften, sier Eelco.

«Du kan ta deg frem dit du vil» Sigurd, gründer og bruker av Exoquaden.

Fremkommelighet og funksjonalitet er viktige kvaliteter for Exoquaden som kan kjøre på snø.
Foto: Henrik Beckheim

«Den er for alle som har vanskeligheter med å gå. Den kan brukes av alle» Mattias, gründer av Exoquad.

 

Trives på Skullerud

Eelco forteller at han trives godt i Gründerparken. -Vi bruker Arinto regnskap, Henrick Beckheim som fotograf og Torstein Stokkan som videograf. Det er lett å bygge nettverk her og bruke de som sitter ved siden av oss, sier Eelco.

Han bruker også treningsrommet, sykkelparkeringen, elbil utleie og spiser lunsj i kantinen. -Nærheten til Østmarka er helt super for meg som liker å være mye ute. Jeg gikk på ski her forrige uke, forteller Eelco.

 

Henvendelser fra utlandet

-I første omgang vil vi selge til privatpersoner, sier Eelco. Men vi har fått henvendelser fra ulike aktører. Blant annet en aktivitetspark i Irland er interessert i denne firhjulingen. De vil ha et tilbud til mennesker med funksjonsnedsettelse, forteller han.

-Utleie kan være aktuelt i fremtiden, slik at mange får prøve den, sier Mattias. Vi ønsker at flest mulig får tilgang, men siden den er såpass kostbar vil vi se på ulike løsninger, legger han til.

 

Flere produkter under utvikling

-Vi har også fått agentur på en trehjuling som blir litt mer sport og adrenalin. Den har mye av de sammen egenskapene som firhjulingen, men litt andre hjul og komponenter. Vi har også tenkt på å lage en firhjuling til barn, og en firhjuling med et annet type ratt for folk med andre funksjonsnedsettelser, forteller Mattias.

Her kan du lese mer om Exoquad. 

Exoquad

Sigurd Groven, gründer

Mattias Storvestre, gründer

Eelco van Weerdhuizen, CEO

 

Selskapet ble startet i 2020.

Kontakt oss

    Fyll inn feltene, så kontakter vi deg angående en uforpliktende visning eller pristilbud. Eller du kan kontakte oss direkte.