Snart blir det enda mer attraktivt å leie kontorlokaler i Skullerud Park. Langrennsgruppa i Rustad idrettslag skal bygge et skianlegg i skogen bare 100 meter lenger øst.
Jørn Raastad (bildet) er anleggsleder i Rustad IL Langrennsgruppa. – Her skal det bli 4,7 km skiløyper i sløyfer ut fra stadion. To steder blir det løypebroer laget av limtre. Den ene skal hete Østmarksportalen, det er den broen du vil se når du ankommer området.
Alle løypene blir lysløyper, så her vil man kunne trene utover kvelden. Ikke bare det, men Raastad satser også på å sette ut snøkanoner og snødyser så tett at alle løypene vil få kunstsnø – uten at man trenger å kjøre rundt med snø på lasteplanet. Med såpass mange snøkanoner trenger man bare en god preppemaskin som kan jevne ut haugene med snø. Her skal det bli lang skisesong.
Alle mosjonister vil kunne bruke løypene, bortsett fra når det er renn. Langrennsgruppa foretok en telling av hvor mange som bruker dagens løyper i dette området. Tellingen gikk over åtte uker. Barn, unge, skoler og kursholdere er hyppig på plassen. Estimert ble løypene brukt over 70.000 ganger i løpet av telleperioden. Her finner man også Skiforeningen med Oslos nest største skiskole. Bare Rustad IL alene arrangerer rundt 12 renn i året, i tillegg arrangerer Bekkelaget sine klubbrenn.
I Oslo-området er det ikke så mange skianlegg. Det finnes noen, men det er gjerne Holmenkollen som brukes igjen og igjen. Der kan World Cup-løypene være i tøffeste laget for barn og unge, derfor er det fint med flere lokale eller regionale anlegg. På Skullerud kan man for eksempel ha regionale renn eller norgescup for juniorer. Forleden gikk Rustadstafetten av stabelen med 1300 deltakere. Rustad IL har 700 aktive medlemmer. Anders Gløersen, vår nylige gullmedaljevinner i VM i Lahti, kommer fra Rustad IL (Foto: Wikipedia / Simon Pierre Barrette).
– Han var her i går! utbryter Jørn Raastad. – Det var en liten lokal konkurranse her med parløp, og Gløersen vant selvsagt. Når man ser Gløersen gå i samme renn som utøvere på lavere nivå, ser man hvor fort de beste går – det er en helt utrolig fart!
Jørn Raastad har jobbet tett med kommunen i flere år. – I korte trekk kom initiativet fra oss i langrennsgruppa, og så er det kommunen som tar det økonomiske og mye av den praktiske gjennomføringen. Reguleringsplanen er nå sendt inn til behandling i plan- og bygningsetaten, så nå gjenstår saksbehandling og godkjenning. Det er en litt spesiell godkjenningsordning på grunn av Markaloven som kom i 2009. Planen må godkjennes både av kommune, fylke og departement.
Til daglig har Raastad sin daglige arbeidsplass i bygningen Vekstsenteret i Skullerud Næringspark hvor han er ansatt i bedriften Oracle. På morgenkvisten er han gjerne innom det nåværende skianlegget for å legge til rette ting, før han går på jobben. På selveste julaften styrte han snøkanonene slik at snøproduksjonen kunne gå sin gang i kulda – det ble laget 25 000 kubikkmeter snø i jula (omtrent 2500 lastebillass) slik at det fortsatt er fine forhold for både mosjonister og aktive på Skullerud på tross av mildvær.
Det er Skullerud gård som eier deler av grunnen der det nye skianlegget skal stå, resten eies av kommunen. På området vil det komme et hus som skal romme lager, vaktrom, møterom og toaletter i tillegg til rom for de som kommenterer løpene over høyttaler. Fra før av ligger Skullerudstua på området, der er det kafé for turgåere og mulighet for å leie selskapslokaler.
– Heeeii!! Ta bilde av meg! sier ei liten jente og fortsetter: – Jeg slo Northug!
I høyere fart opp bakken er en ungdom på treningstur. Den grønne drakten avslører at hun er fra Rustad Il. Skullerud Næringspark og Opsahl Gruppen er hovedsponsor i langrennsgruppa.