Det er mye som må stemme for å lykkes som gründer. Man må ha en god idé, være engasjert og arbeide hardt. I tillegg ligger mye i planleggingen. Her kan du lese våre beste tips for å lykkes med oppstarten av eget firma.
Når du starter en ny bedrift er det flere ting du kan gjøre for å hjelpe deg på veien til å lykkes.
Du kan aldri ha for mye informasjon. Jo mer du leser deg opp på markedet, kartlegger eventuelle konkurrenter og får tips til hvordan man best kommer i gang med en ny bedrift, jo mer forberedt er du. Gi deg selv et godt grunnlag for å lykkes ved å få på plass elementer som visjon, forretningsidé og forretningsplan. Nyttig informasjon om å starte opp en ny bedrift finner du på sider som Altinn og Innovasjon Norge. Les også her hvordan du går frem for å starte eget firma.
Ikke undervurder hvor viktig det er å bygge nettverk som gründer. Det å ha et godt nettverk kan være viktig for å få dine første samarbeidspartnere, kunder og investorer. Bygg nettverk i bransjen du skal inn i, bransjer som kan være nyttige for deg å ha kunnskap innenfor, og med andre gründere. Ha mennesker rundt deg som bygger deg opp, som du kan sparre med og som kan komme med gode råd og lære deg noe nytt. Tips til nettverksbygging er å delta på seminarer og kurs, bli del av et gründerfellesskap, eller ta opp telefonen og inviter noen som inspirer deg til en kopp kaffe og en prat.
Det kan være både lurt og lærerikt å lufte ideen din til mennesker du stoler på og som kan hjelpe deg videre i prosessen. Er det et behov i markedet for produktet/tjenesten din? Er dette noe kunder er villige til å betale for? Hvordan skiller ditt produkt seg fra konkurrentenes produkter? Ønsk velkommen, og sett pris på, kritiske spørsmål. Disse vil være gull verdt for å videreutvikle ideen din og for å bli bevisst potensielle utfordringer.
Det er viktig å være klar over hvilke deler av prosessen du selv har kontroll på, og når du har behov for ekstern kompetanse. Vi anbefaler å kartlegge egen kompetanse tidlig, så du ser hvilke områder du kan ha behov for hjelp senere. Som et eksempel kan det lønne seg å ta kontakt med en regnskapsfører, med mindre man sitter på denne kompetansen selv.
Gode og realistiske budsjetter er essensielt for å lykkes. Skisser hva du tror vil skje med bedriften din, og hvilke økonomiske konsekvenser dette har. Kartlegg for eksempel om du vil tjene eller tape penger de første årene, og legg en plan deretter.
Å fremstå profesjonell og helhetlig utad vil være hjelpsomt når det kommer til å tiltrekke deg kunder og samarbeidspartnere. En måte å oppnå dette på er å sette opp en nettside med god og lett tilgjengelig informasjon. Bruk bilder og tenk gjennom måten du skriver på slik at det er enkelt å forstå hvem du er og hva du tilbyr. I tillegg er det viktig å ha gode dokumentmaler. Altinn har laget en oversikt med ulike dokumentmaler du kan laste ned.
En annen god måte å fremstå profesjonelt på er å ha profesjonelle kontorlokaler. For mange gründere er det vanlig å jobbe hjemmefra. Et alternativ til dette er såkalte coworking spaces og kontorlokaler rettet spesifikt mot gründere. Her kan du sitte sammen med andre gründerbedrifter og utnytte fordeler på tvers som dette gir. I tillegg til nettverksmulighetene dette har, vil bedriften din fremstå profesjonell for alle besøkende med fine lokaler, møterom, parkering og resepsjon. Les mer om våre kontormuligheter til gründere.
Gründere må tørre å satse på sin idé. Det er helt vanlig, og forventet, at man gjør noen feil underveis. Det viktigste er at man ikke gir opp, at man lærer av feilene sine underveis og gjør justeringer deretter.
Vi ønsker deg lykke til!