Kontakt oss
Forside / Aktuelt /

Hvordan starte egen bedrift?

Publisert: 31. mars 2022
Hvordan starte egen bedrift?

Du sitter på en god idé om et nytt produkt eller tjeneste du ønsker å få ut i markedet. Men hvordan går du egentlig frem når du skal starte eget firma?

Hvert eneste år etableres det et stort antall nye selskaper i Norge. Vurderer du å starte eget firma? Her får du en oversikt over hva som må være på plass når du skal etablere din egen virksomhet.

Viktige steg når du skal starte en bedrift

  • Planlegg etableringen
  • Velg organisasjonsform
  • Registrer selskapet
  • Lag en forretningsmodell
  • Lag en forretningsplan
  • Kartlegg eventuelle finansieringsbehov

Planlegg etableringen godt

Det å etablere eget firma kan være både skummelt og lærerikt, og du vil nok møte på mange utfordringer underveis. I starten er det viktig å kartlegge innhenting av kapital, vite hvilke ressurser du har bruk for og innhente kunnskap om hvordan du skal gjennomføre og sette til live den gode ideen du sitter med. Det er viktig å planlegge etableringen på en god måte, lytte til markedet og lage en god forretningsidé og visjon å jobbe mot. Ønsker du finansiering fra banker eller andre instanser er det viktig å kunne vise frem realistiske planer. En gjennomtenkt forretningsidé, budsjetter og risikovurderinger er blant det som bidrar til å vise at ideen er gjennomførbar.

Valg av organisasjonsform

Valg av selskapsform vil ha stor betydning for blant annet ansvar, skatt og risiko. Det er viktig å sette seg godt inn i de ulike formene på forhånd slik at man tar et velinformert valg. Blant de vanligste selskapsformene du kan velge mellom har du Enkeltpersonforetak (ENK), Aksjeselskap (AS) og Ansvarlig selskap (ANS/DA). På Altinn kan du se en oversikt over de viktigste forskjellene.

Registrer bedriften

Uansett organisasjonsform kreves det at alle bedrifter har et organisasjonsnummer. Dette må du ha for å betale merverdiavgift (mva), skatt og for å kunne fakturere kunder. Organisasjonsnummeret får du ved å registrere din bedrift i Brønnøysundregistrene. Selve registrering får du unnagjort digitalt via få steg, men merk at de fleste organisasjonsformene krever et registreringsgebyr. Registrer din bedrift i Brønnøysundregistrene her.

 

Skrivebord med mac, kopp med penner og blyanter og andre kontorartikler

Lag en forretningsmodell

Forretningsmodellen er et arbeidsverktøy som på en oversiktlig måte viser hvordan du skal gjennomføre oppstarten av din idé/bedrift, og hvordan du kan tjene penger på ideen din. Modellen er også nyttig for å kommunisere konseptet ditt utad til blant annet samarbeidspartnere og kunder. Den mest kjente måten å sette opp forretningsmodellen er via et ensides dokument, kjent som Business Model Canvas, utviklet av Alexander Osterwalder. Dette rammeverket hjelper deg å kartlegge:

Last ned mal på forretningsmodell hos Innovasjon Norge.

Lag en forretningsplan

Forretningsplanen er en mer detaljert beskrivelse av forretningsmodellen din. Dette er et planleggingsdokument som skal gi en realistisk beskrivelse av hva du skal gjøre, hvordan og hvorfor. Forretningsplanen bør inneholde beskrivelser av:

Finansiering

Mange har behov for ekstern finansiering for å få gründerdrømmen til å gå i oppfyllelse. Ønsker du finansiering fra banker eller andre instanser er det viktig å kunne vise frem realistiske planer, en gjennomtenk forretningsidé, budsjetter, risikovurderinger og annet som bidrar til å vise at ideen er gjennomførbar.

I tillegg til å søke lån fra banker finnes det ulike fond man kan søke støtte fra. Et eksempel her er Innovasjon Norge der du kan søke støtte gjennom nettsiden.

Kontorlokaler for gründere

Når man arbeider med å starte eget firma kan det være en fordel å ha andre gründere å prate med, som har vært gjennom samme prosess. Vi har egne kontorlokaler og kontorfellesskapsløsninger for gründere. På den måten blir du og din bedrift del av et større gründermiljø med de fordelene dette har. Les mer om gründerparken her.

 

Fire mennesker som sitter i et loungeområde og drikker kaffe

Lykke til!

Vi ønsker deg masse lykke til med drømmen om å starte din egen bedrift. Med god planlegging og forarbeid vil du ha et godt grunnlag til å sette ideen din ut i livet.

Kontakt oss

    Fyll inn feltene, så kontakter vi deg angående en uforpliktende visning eller pristilbud. Eller du kan kontakte oss direkte.