Historien om Skullerud gård går tilbake til middelalderen. Det sies at gården overlevde svartedauden, og at man fortsatte driften som en av de få gårdene i dette området. Her blir du kjent med historien til gården.
De gamle bygningene som står på Skullerud gård i dag, er fra første halvdel av 1800-tallet. I tillegg har noen nye bygg kommet til senere.
Navnet Skullerud er satt sammen av to ord. Ordet “rud” betyr rydning, og er en åpen plass som er ryddet i skogen. De fleste rud-gårdene kommer fra 1200-tallet. Skullerud kommer av mannsnavnet Skule. Sagt på en annen måte: Det var en gang en mann som het Skule som ryddet plass i skogen og bygde seg en gård. Skullerud.
I middelalderen ble gården eid av den katolske kirken, og var et såkalt kannikagods. Den katolske kirke hadde i middelalderen store eiendommer i mange land. I Norge eide kirken halvparten av all jord. Så kom reformasjonen til oss i 1537, dermed tok kongen over kirkens eiendommer, deriblant Skullerud gård.
På 1600-tallet trengte kongen penger og solgte unna mange av de gamle kirkeeiendommene. I 1688 solgte kongen Skullerud gård.
Cudrio-familien eide gården i mange generasjoner, de utviklet gård og drift, med blant annet å kjøpe mesteparten av det som i dag er Østmarka, heriblant Losby Gods. Karen Cudrio er kjent for å ha fått bygget plankeveien. Hun ble kalt Cudrona av lokalbefolkningen. Slekten til hennes mann, Peter Cudrio, kan føres tilbake til en franskmann som overlevde et skipsforlis utenfor Langesund i 1645.
Ole Opsahl kjøpte gården i 1928. Barnebarnet Anders Opsahl står i dag bak Opsahl Gruppen som eier Skullerud Park. Han er en av 6 barn som vokste opp på gården. Hans eldste bror, Narve Opsahl, driver gården i dag med noe skogsdrift, samt blomsterproduksjon som er Oslos siste produksjonsgartneri i drift.
Under andre verdenskrig startet en fluktrute til Sverige fra Skullerudstua, som ligger like øst for Skullerud gård. Flere hundre personer kom seg i sikkerhet ved å følge denne ruten. Rett inne i skogen lå norske motstandsmenn under krigen. Det var de som ble kalt «gutta på skauen». Det skal være mulig å se ulike kulturminner langs fotturen i dag. Blant annet hvor de hadde et av sine våpenlagre. Ruten finner du hos Turistforeningen, og kalles «en bit av flyktningeruta».
Historien om Skullerud gård fikk en ny vending på midten av 60-tallet. Da eksproprierte Oslo kommune mesteparten av åkrene rundt Skullerud gård for å sikre Aker tilstrekkelige arealer for vekst i fremtiden. Anders Opsahl har systematisk kjøpt tilbake eiendommene og bygningene de siste årene, etter det store nederlaget det var for familien å miste alle jordene.
I sin oppvekst på Skullerud gård solgte Anders Opsahl sommerblomster, jordbær, julenek, egg og tomater til nabolaget. Han utdannet seg som tømrer og med stor arbeidslyst bygget han opp sitt eiendomsselskap, Opsahl Gruppen. Den første eiendomsinvesteringen var en 1-roms leilighet. Siden har tusenvis av kvadratmeter blitt utviklet. Anders Opsahl bor selv i området og er sterkt engasjert i lokalmiljøet.
Oppdag kulturhistorien rundt Skullerud gård med oldtidsvei, bygdeborg og sverd