På 1700-tallet bodde det en dame på Skullerud gård som eide mesteparten av Østmarka. Hun er mest kjent for å ha bygget plankeveien. Skullerud gård ligger noen meter sør for Skullerud Park. Her er historien om Karen Cudrio:
I første halvdel av 1700-tallet kom det tre dårlige år på rad for bøndene i åsene rundt Oslo, eller Kristiania som byen het den gangen. Samtidig gikk det bra for kjøpmennene nede i sentrum av byen. Resultatet ble at kjøpmenn fra Oslo kjøpte gårder og skogseiendommer i områdene rundt byen.
Kjøpmannen Peter Cudrio kjøpte 2/3 av Østmarka, deriblant Skullerud gård. I tillegg eide han mange bygninger i sentrum. Til sammen eide han 140.000 mål. Av alle bygningene og områdene Peter eide, valgte han å bosette seg på Skullerud gård.
Kona Karen ble enke og drev familiebedriften videre i 30 år. Hun ble kalt Cudrona av lokalbefolkningen og red gjerne en hvit hest gjennom Østmarka for å inspisere sine eiendommer. Her og der i skogen fikk hun bygget snarveier.
Fra sagbrukene i blant annet Enebakk fraktet man planker inn til Oslo via Ellingsrud, det var en ganske stor omvei. Karen Cudrio så en snarvei som ville bli en mil kortere. Hun fikk derfor bygget en vei som blant annet gikk forbi Rustadsaga, ikke langt fra der Skullerud Park ligger i dag.
Riktignok måtte man ha to hester for å komme opp enkelte bratte bakker i den nye veien, men det var lite å bry seg om i forhold til tiden man sparte.
I Østmarka finner man også Cudriobakken. Den har muligens vært brukt som en snarvei i snarveien, eller en slags snuplass. Det kunne være opptil 50 lass med planker i samme rekke, så det var trangt om plassen dersom man allerede hadde vært i sentrum med et lass og var på vei hjem til Enebakk.
Skiforeningen har markert hvor i Marka du finner Cudriobakken.
Plankeveien til Karen Cudrio ble brukt som transportvei i over 100 år.
Navnet Cudrio finner du også et annet sted i Marka. Karen dro til et fast sted i skogen der hun møtte en av sine ansatte fra Losby gård, der utvekslet de lønningspenger i forbindelse med driften. Dette stedet kalles Cudrioberget.
Nord for Svarttjern finnes også en stein som heter heter Cudrios stein. Et annet sted kunne man lenge se en bjørk som ble kalt Cudrona. Disse tre stedene var antagelig møteplasser eller hvilesteder for Karen.
Karen Cudrio døde 80 år gammel i 1797. Arvingene stykket opp eiendommene og solgte unna mer og mer i de vanskelige tidene på starten av 1800-tallet. Til slutt var det bare Skullerud gård igjen. Den ble eid av familien Bukier i 130 år, inntil den ble solgt i 1929 til Narve Opsahl, bestefaren til Anders Opsahl. Anders Opsahl står i dag bak Opsahl Gruppen, som eier Skullerud Park.
Les mer her (eksterne lenker):
http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Karen_Cudrio
http://no.wikipedia.org/wiki/Plankeveien
Bildet viser Cudriobakken. Foto: Kjetil Ree/Wikipedia/fri bruk under CC-lisens.