Kontakt oss
Forside / Aktuelt /

Historien om Skullerud gård

Publisert: 15. september 2014
Historien om Skullerud gård

Historien om Skullerud gård går tilbake til midten av 1300-tallet. Nesten vegg i vegg med Skullerud Park i Oslo ligger Skullerud gård, hvor parken har sine røtter. Gården har røtter tilbake til middelalderen. Bildet er fra 1962 (se kilde nederst). Det sies at gården overlevde svartedauden og man fortsatte driften som en av de få gårdene i dette området.

De gamle bygningene som står på gården nå, er fra første halvdel av 1800-tallet. Noen nye bygg har kommet til senere.

Ordet “rud” betyr rydning. Det er en åpen plass som er ryddet i skogen. De fleste rud-gårdene kommer fra 1200-tallet. Skullerud kommer av mannsnavnet Skule, sagt på en annen måte: Det var en gang en mann som het Skule som ryddet plass i skogen og bygde seg en gård.

Eiere av Skullerud gård

I middelalderen ble gården eid av den katolske kirken, og var et såkalt kannikagods. Den katolske kirke hadde i middelalderen store eiendommer i mange land. I Norge eide kirken halvparten av all jord. Så kom reformasjonen til oss i 1537, dermed tok kongen over kirkens eiendommer, deriblant Skullerud gård.

På 1600-tallet trengte kongen penger og solgte unna mange av de gamle kirkeeiendommene. I 1688 solgte kongen Skullerud gård.

Cudrio-familien eide gården i mange generasjoner, de utviklet gård og drift med blant annet å kjøpe mesteparten av det som i dag er Østmarka, heriblant Losby Gods. Karen Cudrio er kjent for å ha fått bygget plankeveien. Hun ble kalt Cudrona av lokalbefolkningen. Slekten til hennes mann, Peter Cudrio, kan føres tilbake til en franskmann som overlevde et skipsforlis utenfor Langesund i 1645.

Ole Opsahl kjøpte gården i 1928. Barnebarnet Anders Opsahl eier i dag Skullerud Park. Han er en av 6 barn som vokste opp på gården. Hans eldste bror, Narve Opsahl, driver gården i dag med noe skogsdrift, samt blomsterproduksjon som er Oslos siste produksjonsgartneri i drift.

Fluktrute til Sverige

Under krigen startet en fluktrute til Sverige fra Skullerudstua, som ligger like øst for gården. Flere hundre personer kom seg i sikkerhet ved å følge denne ruten. Rett der inne i skogen lå norske motstandsmenn under krigen. Det var de som ble kalt «gutta på skauen». Det skal være mulig å se hvor de hadde et av sine våpenlagre dersom du følger ruten til Turistforeningen som kalles «en bit av flyktningeruta».

Ekspropriasjon

Historien om Skullerud gård fikk en ny vending på midten av 60-tallet. Da eksproprierte Oslo kommune mesteparten av åkrene rundt Skullerud gård for å sikre Aker tilstrekkelige arealer for vekst i fremtiden. Anders Opsahl har systematisk kjøpt tilbake eiendommene og bygningene de siste 10 årene etter det store nederlaget det var å miste alle jordene.

Vekst på Skullerud

I sin oppvekst på Skullerud gård solgte Anders Opsahl sommerblomster, jordbær, julenek, egg og tomater til nabolaget. Han utdannet seg som tømrer og med stor arbeidslyst bygget han opp sitt eiendomsselskap. Den første eiendomsinvesteringen var en 1-roms leilighet. Siden har tusenvis av kvadratmeter blitt utviklet.

I dag har Anders Opsahl Gruppen eiendommer og utviklingsprosjekter for nærmere 2 milliarder kroner i leiligheter, rekkehus, eneboliger, butikker, handlesenter, lager og kontorbygg.

Opsahl bor i området og er sterkt engasjert i lokalmiljøet og spesielt Skullerud Park, hvor han leier ut kontorlokaler.

Kilder
Mer om Skullerud gård
Mer om navnet Skullerud (søk internt i pdf-en etter ordet Skullerud)
Mer om Karen Cudrio

Flyfoto av Skullerud gård: Widerøes Flyveselskap, eies av Oslo byarkiv. Fri bruk etter CC-lisens.

Bildet under: Skullerud gård i 2014, foto: Skullerud Park.

Oppdag kulturhistorien rundt Skullerud gård med oldtidsvei, bygdeborg og sverd

Kontakt oss

    Fyll inn feltene, så kontakter vi deg angående en uforpliktende visning eller pristilbud. Eller du kan kontakte oss direkte.